Paste fericit!

Trebuie sa recunosc. Febra pregatirilor pentru Sarbatorile Pascale m-a cuprins si pe mine. Rezist cu greu tentatiei de a gusta putin din mancarurile traditionale pregatite cu mare minutiozitate de catre parintii mei. Pasca, cozonacul si celelalte  bunatati ma imbie. Practic, ar trebui sa ma aflu in bucatarie, dar prefer sa stau deoparte si sa privesc. Astfel dispare si tentatia.

Cand vine vorba de Paste, multi se gandesc instantaneu la mancare, uitand atat de semnificatia religioasa cat si de cea spirituala. Oamenii au modificat sarbatorile si traditiile, astfel incat sa fie in avantajul lor. Si daca jumatate de populatie procedeaza identic, datinile nu au cum sa se impuna in fata trecerii timpului. Bineinteles, si preparatele au un rol important. Sa luam ca exemplu oul rosu. El este un simbol al reinvierii naturii primavara, al regenerarii si nu in ultimul rand al vietii. Pentru a bucura copiii de cativa anisori, „românu`” a introdus o  noua „datina”. In paharul/cana unde se afla oul rosu din prima zi de Pasti, se „scapa” cate o moneda. Dar sa fim sinceri, cati dintre noi nu au primit in fiecare an mai mult de cinci mii? Mai tin minte ca atunci cand eram in scoala „primara” asteptam cu satisfactie „iepurasul”. Ce fericire atunci cand gaseam cadoul! Am crescut… Nu prea mult, e adevarat. Dar acum realizez ca „iepurasul” era un fel de Mos Craciun de primavara. Nu ca ar exista vreo unul dintre ei, dar asa, de fantezie.

Trebuie sa ne obisnuim cu acestea daca dorim sa ne integram. Asa ca, sa credem in continuare in „iepuras” si sa dam uitarii adevaratul sens al acestei sarbatori. Paste fericit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s