Romania, the land of… what?

Long time no see. Şi bineînţeles, în această perioadă, am adunat nemulţumiri şi frustrări faţă de sistemul politic al României. Încă sper să mă depărtez de ţara condusă de oameni care nu se gândesc la binele unei naţiuni, ci doar la declaraţiile lor de avere.

Cum anul acesta bacalaureatul a pus în dificultate elevii de-a 12-a, ministrul Daniel Funeriu a hotărât să continuie cu această ambiguizare până în 2012. Să nu  mă înţelegeţi greşit. Nu BAC-ul, în sinea lui, este problema majoră, ci modificările apărute în structura sa. Viitorii absolvenţi de liceu au fost tulburaţi de “jocurile” ministerului, generaţia mea moştenind , la rândul său, această stare de maximă confuzie. Am aflat zilele trecute că din 2012 a treia probă scrisă va fi una transdisciplinară. Pe scurt, voi urma să dau examenul la chimie, biologie şi fizică.

“Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede că absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine o probă scrisă transdisciplinară la limba şi literatura română şi o limbă de circulaţie internaţională (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările), o probă scrisă la limba şi literatura maternă (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), precum şi o probă scrisă transdisciplinară, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare, la matematică şi ştiinţele naturii (pentru profilul real), respectiv la ştiinţe socio-umane – istorie, geografie, economie, sociologie şi psihologie (pentru profilul umanist).”

 

Am o întrebare. De ce trebuie să susţin o probă scrisă la o limbă străină? Îmi aduc bine aminte că săptămâna trecută am ales să urmez clasa a 11-a tot la filieră teoretică, profil real, specializarea ştiinţe ale naturii. Şi încă ceva. La această parte a examenului, jumătate din analfabeţii care au urmat un liceu vor copia şi vor lua 5, fără a şti cum se zice “Noapte bună” în limba respectivă. Scuzaţi-mi sinceritatea, însă recunoaşteţi! Şi voi gândiţi la fel. Însă sunt de acord cu proba orală la o limbă străină, pentru că o consider, parţial, concludentă. A doua dilemă ar fi bacalaureatul la o limbă a minorităţilor. Nu înţeleg. Suntem în România, socializăm în româneşte, deşi mulţi nu pot lega două cuvinte într-o propoziţie. În Italia, elevii plecaţi de aici nu susţin examene la  română. De ce ţara noastră trebuie să fie altfel? Până anul viitor, vom avea un nou curs la liceu: limba rromilor. Doar deh, sunt şi ei o minoritate.

Ceea ce aştept cu nerăbdare este ziua în care Elena Udrea va fi prim-ministru. Abia atunci nu voi mai fi şocată şi voi admite că România e ţara tuturor posibilităţilor. Nu vă gândiţi la realizări, ci la schimbări care ne sapă groapa cât mai adânc.

Reclame

2 gânduri despre “Romania, the land of… what?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s