Românul, o altă latură

După o îndelungată absenţă, îndrăznesc să abordez un subiect care va atrage, dacă nu comentarii, atunci gânduri critice. Însă nu cred că sunt singura care a observat competitivitatea de care dă dovadă poporul român, atunci când îşi amplasează “marfa” cât mai aproape de ochiul public. Şi prin “marfă” mă refer la totalitatea lucrurilor, aparent de valoare, care nu pot fi ţinute în obscuritate.

Dar să merg pe o linie cronologică. Fiecare eveniment important, petrecut de-a lungul vieţii, este o ocazie specială în care românul arată “ce poate”. Dacă împart perioada existenţei noastre în câteva categorii, văd că totul e un maraton către victorie. Conationalii noştri nu pierd nici un moment în care au ocazia de a-şi expune avuţiile. Începând cu nunta şi botezul, continuând pe făgaşul normal al vieţii şi încheind cu moartea, ei trebuie să dovedească mereu că au. Crăciunul şi Paştele s-au transformat din sărbători spirituale în adevărate lupte între gospodine. Fiecare dintre acestea scot la suprafaţă caiete vechi şi prăfuite cu reţete cât mai sofisticate, pentru ca apoi să se laude vecinei cât a muncit la o prăjitură cu nume suspect. Bineînţeles, acest monolog va fi continuat la masa festivă din fiecare an, pentru a prezenta rudelor capacitatea sa de lucru.

Probabil şi voi vă amintiţi perioada aceea de mult apusă, în care telefonul mobil nu făcea parte din viaţa cotidiană a tuturor. Însă acum e o necesitate, o… fiţă de ultimă oră. Dacă telefonul tău nu prezintă touch screen, conectare la internet sau memorie bună, rişti să fii subiectul de râs a unor cocalari. Nici maşina nu mai este văzută ca un mijloc de transport util. În prezent orice român caută bolizi sau mai bine zis, monştrii care urmează a fi parcaţi în faţa blocului/curţii, spălaţi în fiecare zi în timp ce “melodii clasice” gâdilă plăcut auzul trecătorilor. Casa trebuie să aibă cât mai multe etaje şi camere, deşi proprietarul nu are posibilitatea de a o întreţine. Aşa decurge viaţa în România. Iar în momentul pe care nu îl putem evita –moartea-, românul are dreptul de a mai arăta pentru ultima oară că îşi merită soarta.

Acum încerc să fac o încheiere, însă nu ştiu ce aş mai putea adăuga. Sunt surprinsă în fiecare zi şi asa voi fi până când unii se vor trezi din această inconştienţă, se vor scutura şi vor spune:”Mă pot schimba!”.

Reclame

Un gând despre “Românul, o altă latură

  1. Pingback: Românul, o altă latură - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s