Idei geniale şi decădere

Ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu, doreşte să fie în pas cu moda. Văzând că duo-ul Boc-Băsescu taie orice salariu, creşte fiecare taxă şi exportă populaţie aptă de muncă în ţările deja descoperite de români, acest domn revine în atenţia noastră cu o propunere absolut genială.

Îndepărtat de atitudinea Zen din cauza controverselor politice, Funeriu taie şi el. De această dată, banii universităţilor de stat. Nu îmi dau seama: dânsul nu este informat despre situaţia economică actuală sau are doar o imaginaţie incredibil de bogată? Tind să aleg ambele variante. Într-o ţară în care absolvenţii de liceu emigrează din imposibilitatea de a urma o facultate, fie ea la buget sau taxă, ministrul nu mai oferă opţiunea de a continua studiile după clasa a 12-a. Se întreabă cineva de ce? Cu două salarii de bugetari, şi ele cu mult reduse, părinţii nu îşi permit şi strictul necesar şi costurile unui student în acelaşi timp. Da, odată admis la o universitate, îţi poţi găsi un serviciu, însă nu toate au un program flexibil, cu mult timp liber, în care poţi adăuga şi câteva ore de muncă. Înţeleg, se doreşte a fi o ţară dezvoltată, în pas cu cele occidentale, dar noi încă suntem sub nivelul acestora la capitolul mentalitate. Bursele oferite studenţilor nu ajung pentru plata chiriei, achiziţionarea materialelor de studiu sau pentru un trai decent.
Dacă această lege va trece, ce va face generaţia mea peste doi ani? Realizând un mic calcul, observăm că salariile părinţilor nu pot plăti nici un sfert din taxa anuală a unei universităţi. Bineînţeles, fără sa vorbim de cazare şi puţini bani de buzunar. Nu putem spera că onorariile acestora vor reveni la forma iniţială şi nici că în viitor nu vom fi măcar o dată şomeri.

În câţiva ani prevăd o ţară populată doar de particule de praf, fără specimene numite oameni… cam ca un clişeu din filme. Să nu fiţi speriaţi, e doar România!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s