Poveşti cu BAC… şi despre BAC

Aşa-numitul “examen de maturitate” din acest an a fost unul mult discutat, mediatizat, modificat, în final punându-i-se amprenta de sever. Înainte şi după perioada de testare a absolvenţilor de liceu au apărut opinii pro, dar şi contra, despre modul în care a fost organizat BAC-ul.  Părerile au venit atât din partea elevilor, cât şi din cea a părinţilor, însă o simplă idee nu a schimbat nimic.

2011 a fost anul în care promovabilitatea bacalaureatului a scăzut dramatic. Acum, fiecare încearcă să arunce vina asupra cadrelor didactice, sistemului, supraveghetorilor etc., dar nimeni nu îşi întoarce privirea către cei a căror notă finală nu a trecut de 5. Bineînţeles, undeva şi profesorii  au făcut o greşeală, însă  nu ar trebui să li se aducă lor toate acuzaţiile.  Cred că întrebarea corectă în această situaţie ar fi “cum s-a ajuns aici?”, şi nu “cum l-am putea demite pe Funeriu?”.  S-a speculat că supravegherea este o simplă metodă de intimidare a candidaţilor, iar aceştia au aprobat ideea spunând că nu se pot concentra ştiind că sunt “urmăriţi”. De ce i-ar interesa prezenţa unui simplu obiect plasat într-un colţ obscur al sălii de clasă, când au în faţă subiecte de al căror rezultat depinde admiterea lor în învăţământul universitar? Intimidantă ar fi prezenţa unei persoane lângă elev…   Apoi, problema s-a mutat de la nivel ul tehnic, la cel de redactare a variantelor de BAC. Formularea text dramatic  a indus în eroare liceenii, aici fiind vinovat tot ministerul. După examen, însă, apar profesorii care afirmă că totul a ţinut de neatenţia elevilor. Aici, sunt de acord. De ce unii dintre ei au ştiut ce s-a cerut cu adevărat, în timp ce alţii au pierdut puncte datorită subiectului III?

În altă ordine de idei, există licee în care nici un candidat nu a promovat examenul, însă au reuşit să termine cei patru ani de liceu cu medii favorabile. Aici vina este împărţită între cadrele didactice şi elevi. De ce? Unii profesori nu i-au apreciat în funcţie de adevărata lor valoare, ci au preferat să le ofere acel 5, “de trecere”. De aici, văzând că se pot obţine mai uşor  note, au considerat că BAC-ul e acelaşi lucru, dar s-au înşelat.  Acum, licee întregi din ţară se înscriu pentru a doua sesiune.

Felicitări celor care au trecut examenul de bacalaureat şi succes la cel de admitere! Ştiu că nu a fost uşor pentru voi, aşa cum nu îmi va fi nici mie în 2012, însă aţi demonstrat că puteţi.  Celor care încearcă şi în următoarea sesiune, mult noroc!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s