Falsitate…

“Everyone, when there’s war in the air, learns to live in a new element: falsehood.
Jean Giraudoux

 Falsitate. Asta vedem, auzim şi uneori chiar abordăm.  Încă nu ne-am obişnuit să fim noi înşine, să ne etalăm caracterul în forma sa pură şi să ne acceptăm aşa cum suntem. Nu am învăţat să ne folosim de ceea ce avem pe moment sau de ceea ce ne defineşte ca persoană. Suntem într-o continuă evoluţie care pentru unii, din cauza influenţelor exterioare negative, duce spre falsitate. Ştim noi cumva să diferenţiem între  adevăr şi făţărnicie?

De ce să minţim? Fiecare dintre noi a fost, măcar o dată, ipocrit. E o atitudine atât de naturală pentru condiţia umană încât nici nu realizăm că distruge fundamentul societăţii. Odată infiltrată în esenţa a ceea ce suntem, e pierdută orice etapă de salvare. Această concurenţă interminabilă a oamenilor şi dorinţa lor de a atinge… un anumit tip de “absolut” e doar o altă piesă din puzzle-ul falsităţii. Nu ne-am născut ipocriti, ci am devenit pe parcursul anilor. Viaţa, până la urmă, te învaţă să fii prefăcut. Poate e singura şansă să rezişti în faţa unor lupte permanente ce se dau între tine şi societate sau poate că încerci să iei exemplul celor din jurul tău. În final, războiul se câştigă utilizând armele îmbunătăţite ale adversarului, căci “a-i plăti cu aceeaşi monedă” a devenit prea clişeic în ziua de azi. De fapt, nici nu mai funcţionează, deoarece fiecare încearcă să se perfecţioneze.

A fi fals e noua atitudine sau, în limbaj uzual, “e la modă”. Se cere peste tot, de la clauze în contract, la impunerea de anumite conjuncturi. Aşa abia mai ştim cine suntem, dar să mai încercăm să descoperim adevărul din faţa noastră. Fie că vrem, fie că nu, lumea în care trăim nu se poate numi realitate. E ca un joc online în care fiecare primeşte o nouă identitate şi poate pretinde că e oricine, doar să nu dezvăluie adevărul.

Privim în oglindă, analizăm fiecare parte a ceea ce suntem, însă niciodată nu putem trage o concluzie. Ştim oare să fim naturali cu noi înşine sau ne prefacem chiar şi atunci când suntem singuri, împreună cu ego-ul nostru?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s